lauantai 15. kesäkuuta 2013

Lasten musiikki

Lapsille tarkoitettu musiikki on paskaa. Ei lapsille tarvita erikseen mitään musiikinlajia. Lapselle voi soittaa yhtä hyvin rock n´rollia, klassista tai punkkia. Ei niistä mikään tee lapsesta sen tyhmempää tai viisaampaa. Joku varmaan vetoaa johonkin vuonna 1964 tehtyyn tutkimukseen missä todettiin että klassinen musiikki tekee älykkääksi ja rock puolestaan tyhmäksi. Vaikka moinen typerä väite on sataan kertaan kumottu, silti ihmiset salaa uskovat siihen. Lapset eivät siihen usko, aikuiset uskovat.

Aikuiset keksivät aina kulttuurisia tapoja erottautua toisista aikuisista. Minäkin pidin nuorempana Eppu Normaalia kuuntelevia tyyppejä ääliöinä. Velvet Underground oli paljon älykkäämpää. Ei toki ole, mutta sainpahan kuulua meihin ja ne muut kuuluivat sitten niihin toisiin, ääliöihin.

Kun tupakkaa alettiin yleisesti pitää myrkyllisenä aineena, laskettiin silti piippu ja sikari vielä vaarattomiksi. Ketkäs niitä piippuja ja sikareita polttivat, no yläluokka tietenkin. Teoriassa jokainen ymmärsi moisen fuulauksen, mutta käytännössä ei.

Lapset saavat iloa yhtä hyvin rythm n´ bluesista kuin heille erikseen räätälöidystä popsi popsi porkkanaasta. Aikuiset vain päättävät, että porkkanasta kertova laulu on parempi. Niin, aikuiset päättävät. Päättävät siitä huolimatta, että mikään tässä maailmassa ei todista tietyn musiikin olevan sen älyllisempää kuin jonkun toisen. Aikuiset ostavat tällä valinnalla itselleen hyvän mielen ja valitsevat puolensa.

”Hirveä nainen se naapurin Marjo, soittaa lapselleen samaa musiikkia mitä itse kuuntelee. Me hyvät vanhemmat kyllä tapaamme ainoastaan toisia hyviä vanhempia ja soitamme lapsillemme Titi-nallea ja Tärinähousuja.”

Kertokaapa nyt minulle mikä ihme siinä Heavy-Sauruksessa on niin keskeisen opettavaista ja älykästä, että sitä lasten pitää kuunnella mieluummin kuin Led Zeppeliniä?

No kun lapset pitävät siitä?

Lapset pitävät yhtä paljon Iron Maidenista jos heille annetaan mahdollisuus kuulla sitä. Mutta ei anneta. Valitaan heidän puolestaan. Miksi? No siksi, että musiikkiteollisuus pystyy myymään jokaiseen kotiin tuplamäärän levyjä. Aikuisten levyt ja sitten tietenkin lasten levyt. Olisihan se nyt törkeää säästämistä kuunnella samaa musiikkia. Kamalinta olisi jos koko perhe voisi nauttia samasta musiikista. Viettää yhdessä aikaa rokaten! Aivan hirveää.

Lapsista kuitenkin kasvaa jossain vaiheessa nuoria ja silloin he joka tapauksessa kuuntelevat musiikkia joka saa heidän vanhempansa raivopäisiksi. Eli jos valheellisesti yrittää lastaan ohjata ”oikeaan” suuntaan päiväkoti-ikäisenä ja soittaa tätä näennäisen kehittävää dinosaurusheviä, lapsi joka tapauksessa valitsee black metallin teininä. Ihan vittuillakseen. Siinä vaiheessa lapsesta tulee se erottautuja, joka haluaa taatusti olla eri jengiä kuin Titi-nalle-vanhempansa. Enkä ihmettele, niin haluaisin minäkin.

Mikä kumman poikkeus on muuten kristillinen musiikki? Virsiä on soitettu iät ja ajat kaikenikäisille. Sopii vauvasta vaariin? Mikäs siinä on niin erinomaista että se sopii kaikille? Varmaan se, että virsien kautta kuuluu jumalan, ei saatanan joukkoihin.

Lapsille pitää soittaa lasten musiikkia, koska se on räätälöity heidän aivokapasiteetilleen sopivaksi. Tai sitten on soitettava klassista, koska se tekee kaikista älykkäitä. Tai sitten kristillistä, koska siinä ollaan hyvien puolella. Höpö höpö.

Sitä paitsi! "Lapseni tykkää siitä" –fraasi on monesti paskin peruste millekään. Jos lapsesi tykkää viinasta, onko sille sitä hankittava? Tai jos tykkää syödä pelkästään suklaata, niin sitä sitten saa olla? Lapsesi ei opi tykkäämään mistään mitä sille ei tarjota. Ja lasten musiikin kysyntä syntyy aikuisten harhaisissa mielissä.

Yksivuotiaskin ymmärtää sekunnissa blueskaavan, joten turha lässyttää että sille pitäisi tehdä erikseen räätälöityä yksivuotiaiden musiikkia. Se yksivuotiaiden musiikki on teitä vanhempia varten. Te ne levyt ostatte, törpöt.

Ja jos tähän loppuun kertoisi vielä oleellisimman järkisyyn: lasten musiikki on pääsääntöisesti helvetin huonoa musiikkia. Lasketaanpa maailman kymmenen suurimman hitin joukosta lastenlaulut...nolla(0). Te siis haluatte että lapsenne kuuntelee paskaa musiikkia? Onneksi olkoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti