maanantai 25. elokuuta 2014

Cheek, 2000-luvun poliittisin artisti

Miksi sitä Cheekkiä ei saisi reippaasti kutsua paskaksi? Miksi sitä niin suurella intohimolla pitää kutsua paskaksi? Miksi juuri hänen arvosteleminen tai diggaaminen saa vastaleirin niin raivon partaalle? Miksi on vastaleiri? Miksi Cheekin diggaamisesta/diggaamattomuudesta on tullut niin yhteiskunnallinen asia? Miksi Cheek on 2000-luvun poliittisin artisti?

No minäpä kerron. Tämän hetken ykköspuolue on Kokoomus. Samaan aikaan Suomen ykkösartisti sattuu olemaan Cheek. Mitä yhteistä näillä kahdella sitten muka on?

Cheek on mies joka on menestynyt omalla työllään, uskolla omaan juttuun. Se on hänen tarinansa. Kokoomuksen tarina on aivan sama: usko itseesi, tee paljon töitä, ja menestyt!

Cheek sopii siis mainiosti Kokoomuslaiseksi tähdeksi. Toki menestystarinan lisäksi hänessä on jotain muutakin mitä tarvitaan täydelliseen nykykokoomuslaiseen hahmoon. Ulkoinen habitus. Nykyisessä kokoomuksessa laivaa ohjaavat sporttiset, hyvännäköiset, pukeutumisesta kiinnostuneet ja varakkaalta näyttävät nuoret kimalletähdet. He eivät peittele varakkuuttaan ja menestystään, vaan antavat sen uhmakkaasti näkyä. Se pitää näkyä. Vanha ruutupaitarokkari ei tällaiseen sapluunaan sovi millään vaikka olisi kuinka menestynyt ja omistaisi Kokoomuksen jäsenkirjan. Nyt tarvitaan puhdasta Hollywoodia, ja sitä on sekä Alexander Stubbissa että Cheekissä. Avioliitto on siunattu!

Mutta nyt smokeista ja Audeista takaisin Cheekin ja Kokoomuksen tarinaan. Onhan tuo usko itseesi, tee paljon töitä, ja menestyt! –tarina toki Kokoomuslainen, mutta ei kai nyt kellään ole mitään sitä vastaan että uskomalla itseensä ja tekemällä paljon duunia menestyy? Ei varsinaisesti, mutta juju onkin siinä, että Kokoomuksen poliittinen ideologia pitää lukea aina myös käänteisesti: jos et ole menestynyt, tai mikä pahinta, olet epäonnistunut, se on täysin sinun omaa vikaasi eikä kenenkään muun.

Siksi Cheekistä on tullut Kokoomuksen suosikkipojan lisäksi myös vasemmiston inhokkipoika. Hänen kauttaan kerrotaan yhä enemmän omista arvoista ja omasta poliittisesta kannasta. Hänen diggaamisensa tai dissaamisensa on paljon muutakin kuin musiikin arvioimista, ja juuri siksi Cheekistä on tullut niin yhteiskunnallinen kysymys. Ei pelkästä musiikista koskaan riitä ammennettavaa näin suureen kahtiajakoon, pitää olla muutakin. Pitää olla politiikkaa.

Sen vuoksi lehtiä kiinnostaa Arhinmäen kommentit Cheekistä, tai se että Kimmo Sasi ”Diggaa” Cheekkiä. Siinä todellisuudessa ei kerrota Cheekistä mitään, vaan siitä, että Arhinmäki on vasemmistolainen ja Sasi oikeistolainen. Yllätys yllätys.

Menestyneet ihmiset kokevat monesti että menestys on täysin itse hankittua. Epäonnistuneet kokevat monesti että heidän epäonnistumiseen on muitakin syitä kuin he itse. Kuinka yllättävää? Kukapa haluaisi uskoa että kaikki elämän onnistumiset ovat vain sattuman kauppaa ja epäonnistumiset puolestaan omaa typeryyttä ja saamattomuutta? Luultavasti kaikki on jotain siltä väliltä.

Cheek ei ole siltä väliltä. Cheek on äärilaidasta ja ykkönen. Kokoomus on poliittisen kentän äärilaidasta ja ykkönen. Avioliitto on siunattu!

Tässä kauan kaivatussa politiikan hurmoksessa on ikävä kyllä myös joukko väliinputoajia. He oikeasti joko diggaavat tai inhoavat nimenomaan Cheekin musiikkia ilman mitään poliittisuutta, mutta kukaan ei usko. He kokevat juopon kohtalon: jos et myönnä olevasi alkoholisti, olet tyypillinen alkoholisti joka ei myönnä olevansa alkoholisti. Turha siis väittää että juuri sinä käsittelet tässä vain musiikkia. Etkä käsittele!

En tiedä onko itse Cheek mitenkään poliittinen tyyppi, mutta ei sillä toisaalta olekaan mitään väliä. Muut ovat valinneet hänet joko keulakuvakseen tai demonikseen. Kenen joukoissa sinä seisot?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti