lauantai 11. lokakuuta 2014

Juoppo vai legenda?


Lemmy Kilmister on juoppo, ei legenda. Näin kirjoittaa Jarkko Fräntilä Sue-lehdessä.

Herra mun Jeesus, Fräntilä on menettänyt järkensä ja suhteellisuudentajunsa kokonaan. Kirjoituksen ydin on, että rock n´roll –elämästään kuuluista Motörheadin nokkamies Lemmy on juoppo, ihan sellainen tavallinen hävettävä alkoholisti, eikä mikään legenda. Lemmyä ei saa, eikä pidä ihailla myyttisenä dekadenssia elämää viettävänä renttuna, vaan hän on ainoastaan juoppo. Ja kuka nyt juoppoa ihailisi?

Minä selitän nyt sinulle Jarkko. Minä kerron mistä on kyse. Vastaan tässä selkeästi ja yksinkertaisesti sinun väittämiisi. Koeta sen jälkeen kirjoittaa artikkeli missä on edes hitunen järkeä. Aloitetaan:

”Kuvitellaanpa, että varastomies joisi itsensä sellaiseen kuntoon, ettei hän pystyisi enää työskentelemään kunnolla.” 

-      No minäpä kuvittelen. Joo, tuttu mielikuva. Miten tämä varastomiehen alkoholismi ja sen aiheuttama työkyvyttömyys liittyy Lemmyyn? Lemmy ei ole varastomies, Lemmy on rocktähti. Jos Lemmy olisi varastomies, hän saisi potkut, mutta kun hän ei ole, vaan hän on rocktähti, niin hän ei saa potkuja. Ymmärrätkö?

”Mikäli tavallinen duunari kittaisi lekallisen viskiä päivässä häntä kuvailtaisiin säälittäväksi alkoholistiksi, jonka elämä on luisunut raiteiltaan jo aikapäiviä sitten. Lemmyn tapauksessa asia oli päinvastoin.”

-      Näin on. Tiedätkö miksi? Siksi että Lemmy ei ole tavallinen duunari, vaan Lemmy on rocktähti. Siksi Lemmyä ajatellaan eri tavalla kuin tavallista duunaria. Lemmy tekee eri asioita kuin tavallinen duunari. Heidän viinanjuomisensa yhdistää heitä, mutta ei juurikaan mikään muu. Siksi heistä ajatellaan eri tavalla. Ihmiset eivät fanita duunareita (paitsi sinä?), vaan rocktähtiä.

Onko sinusta muuten ylipäänsä mukavaa, että ihmisiä kuvaillaan säälittäviksi alkoholisteiksi? Sekö on se oikea kohtelutapa?

”Lemmyn juomisesta tuli kuitenkin yhtä legendaarinen osa Motörheadin folklorea kuin Ace of Spadesista. Lemmyn juominen oli hyväksyttyä, sillä Lemmy on rocktähti. Rocktähtien kuuluukin olla ulkopuolisia, jotka eivät piittaa yhteiskunnan moraalikoodeista ja säännöksistä.

Lemmyn tapauksessa ongelma on kuitenkin se, ettei hänen juomisestaan ole koskaan kirjoitettu kriittisesti. Lemmy on alkoholisti, jonka elämä on tämän addiktiosta huolimatta aina näyttänyt häntä ihaileville jollakin tapaa katu-uskottavalta ja coolilta.”

-      Ongelma on että hänen juomisestaan ei ole koskaan kirjoitettu kriittisesti? Mitenkä niin? Mitenkä niin se on ongelma? Kenen ongelma? Lemmyn ongelma? Ja vaikken tosiaan ymmärrä miksi, niin luojan kiitos sinä muutat kurssia ja kerrot. Sinä kerrot meille että Lemmy on juoppo ja juoppous on huono elämäntapa. Kiitos, en ole koskaan aikaisemmin kuullutkaan. Laitetaanpa korvan taa.

Alkoholisti, jonka elämä on aina näyttänyt häntä ihaileville katu-uskottavalta ja coolilta? Niin on. Viinan kanssa sekoilu on katu-uskottavampaa kuin kaurapuuron syöminen. Niin se vaan on, ja siitäkin huolimatta että kaurapuurossa on enemmän kuituja kuin viinassa, sinä et muiden puolesta päätä mikä on coolia ja mikä ei. Äitini mielestä minulle sopisi paremmin lyhyt ja siisti tukka, mutta minun mielestäni taas ei. Arvaa kuka päättää minkälaista tukkaa Luukkonen diggaa? Sinä, mun mutsi, vai minä? Lemmy?

”Mikäli Lemmy olisi ollut normaaleissa päivätöissä käyvä duunari samoilla elämäntavoilla, ei hän koskaan olisi pitänyt työpaikkaansa paria viikkoa kauempaa. Toisaalta eipä hän väitetyillä elämäntavoillaan luultavasti koskaan olisi töitä saanutkaan.”

-      Näin on. Kävipä Lemmylle munkki että ei joutunut normaaliin päiväduuniin. Onneksi nyrjähti rocktähdeksi, saa pitää edes työpaikkansa. Miksi sinä Jarkko vertaat koko ajan Lemmyä normaaliin varastoduunariin ja vinoilet kun – kas vitun kummaa – huomaat että Lemmyn hahmo sijoitettuna varastomiehen haalariin ei oikein toimi? Jos minä vertaan alakoulun opettajaani ja Demis Roussosia, niin eihän siitä oikein muuta löydä kuin ristiriitaa. Joten kumman pitäisi muuttua, opettajan vai Demiksen? Ja miksi?

”Kun addiktista tulee legenda, hänen käytöksensä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Se, että Lemmy on elämänsä aikana juopotellut legendaarisia annosmääriä on määritellyt rockmusiikkia ja siihen liitettyjä myyttisiä piirteitä aivan liian kauan.”

-      No onneksi sinä Jarkko pistät tämänkin ikävän rockmusiikin sivupolun aivan uusiksi. Enää ei ihmiset pidä rokkareitten renttuilua siistinä. Nyt jengi alkaa oikeesti pitää savuttomuutta ja urheilua ykkösjuttuna. Jaggerkin lenkkeilee.

Jälleen kerran Jarkko. Sinä et päätä mitkä myyttiset piirteet rock-musiikissa on siistejä, miten kauan ne on siistejä, ja milloin niiden aika on mennä pois. Se että sinä vanhenet ja keskiluokkaistut, ei tarkoita että kaikki muut tekevät niin. Vanhenemisessa ja keskiluokkaistumisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jos vaatii muiden muuttuvan mukana, ja etenkin, jos on niin harhaisessa tilassa että vaatii tätä nyt joka jätkä lenkille ja hymyilemään –moodia jopa maailmankuuluilta rocktähdiltä kuten Lemmy Kilmisteriltä, on aika ottaa lääkkeet. Luuletko sinä oikeasti että Lemmyä kiinnostaa sinun mielipiteet terveistä elämäntavoista? Luuletko että sinä päätät muiden puolesta mikä milloinkin on coolia ja siistiä? Että nyt kun sinä olet herännyt ajatukseen jonka mukaan parasta musiikkia, viihdettä ja rock n´rollia tarjoaa perusduurari-varastomies, niin kaikki muutkin ovat samaa mieltä? Kyllä minä jostain syystä vain mieluummin diggaan Morrisonia kuin naapurin putkimiestä. En kyllä jumalauta tiedä miksi!

” Lemmy on juoppo, eikä alkoholistin elämä ei ole millään tavalla ihailtavaa.”

-      Byrlhyyyyy! Opetusvideosta päivää. Alkoholistin elämä ei ole millään tavalla ihailtavaa? Oletko sinä tosissasi? Et sinä sitä saatana päätä! Ja ymmärrätkö sinä siellä oikeaoppisissa jumppaajan aivoissasi, että ehkä ihmisiä määrittää muutkin asiat kuin juominen? Että ihmiset voivat samaan aikaan olla useita eri asioita? Joku voi olla samaan aikaan juoppo, mutta silti mukava jätkä, hyvä kortinpelaaja ja intohimoinen karaokelaulaja. Häntä ei siis pelkästään määritä juoppous. Juoppous on yksi osa hänen elämästään.

Jos sinä haluat digata Herreyssiä ja New Kids On The Blockkia niin siitä vaan. Ei Elastinenkaan mitään juo ja hyvin tuntuu levyt myyvän. Ihmettelen kyllä välillä että pitävätkö ihmiset Elasta siksi että hän ei juo, vai siitä huolimatta. Joka tapauksessa, annan heille oikeuden päättää ihan itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti