keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Vuorotteluvapaa

Kun työelämässä on vietetty vähintään se kymmenen vuotta (kohta 16 vuotta), ihmiset janoavat vuorotteluvapaalle. Silloin voi vihdoinkin elää itselle, tehdä mitä haluaa, levätä, matkustella, maistella, irrotella ja unohtaa. Unohtaa kaikki se, mikä työelämässä aiheutti pakkomielteisen kaipuun vuorotteluvapaalle.

Toki työ on juuri sitä työtä mitä on aina halunnut tehdä, mutta silti se on niin raastavaa, kiireistä ja uuvuttavaa, että oli pakko päästä vuorotteluvapaalle.

Jos työ kerran on ”juuri sitä mitä on aina halunnut tehdä”, miksi siitä pitää jäädä vuoden lomalle toipumaan ja toteuttamaan itseään? Toipumaan mistä ja toteuttamaan mitä? Elämästä, elämää?

Ehkäpä itse työ onkin juuri sitä mitä on aina halunnut tehdä, mutta sitä joutuu tekemään jotenkin väärällä tavalla?

No miksi? Miksei tee oikealla tavalla?

Koska ne muut ihmiset. Työtoverit, esimiehet, asiakkaat, yhteistyökumppanit, verkostot, taloudelliset päättäjät. Kaikki nämä vääntävät työn rasittavaksi ja vammaiseksi kompromissiksi joka ei enää miellytä ketään. Kaikki ovat saaneet vaikuttaa sen verran kuin asemapaikka antaa myöten ja lopputuloksena on lattea konsensus mikä ei palvele ketään, mutta palvelee kaukaista unelmaa demokratiasta. Työstä on siis olemassa jonkinlainen unelma, mutta todellisuus ei vastaa tätä unelmaa koska todellisuudessa ovat muutkin ihmiset paikalla. Siksi pitää jäädä vuorotteluvapaalle. Vuorotteluvapaalla voi toteuttaa itseään ja olla onnellinen. Kun työ ei vastaa unelmaa työstä, vuorotteluvapaa vastaa.

Ei ihme jos vuorotteluvapaa houkuttaa.

Luterilainen taustamme. Protestanttisen työetiikan kasvateille työ ei saa olla kivaa ja jos se sitä meinaa olla, pitää jotenkin keksiä tapa pilata hauskuus jotta kokee tekevänsä oikeasti töitä. Jos töissä viihtyy ja näyttää sen muille, saa helposti välinpitämättömän laiskurin maineen. Siksipä ihailua ei työpaikalla haetakaan ilon ja nautinnon kautta, vaan kärsimyksen kautta. Jos töitä ei valmiiksi lastata selkään liikaa, niitä hamuaa itse liikaa, jotta voi sitten valittaa kuinka stressaavaa on. Jos ei kertakaikkiaan saa rääkättyä itseään tarpeeksi, vähintäänkin suurentelee taakkaansa ja näyttelee itsensä työn alttarille uhraavaa muulia. Siinä muu työyhteisö sitten mukavaroittelee liiasta työntekemisestä, vaikka todellisuudessa kaikki ovat salaa kateellisia raatajalle. Kärsi, kärsi, Kirkkaimman kruunun saat.

Kiva ei siis ole työtä. Lisäparadoksina: jos ei ole lainkaan työtä, eli on työtön, ei silloinkaan saa olla kivaa. Silloin työttömyys on puolestaan liian helppoa ja työttömyys ei saa olla liian helppoa, vaan tuskaista kipua, josta mieluummin haluaa takaisin työelämään, kärsimään. Ja kun pääsee/joutuu töihin, pitää hikoilla, stressata ja satuttaa itseään, jotta sitä mitä tekee, voi kutsua ääneen työksi.

Ei ihme jos vuorotteluvapaa houkuttaa.

Töistä pitää pitää? Moni kaipailee menneiden aikojen duunarimentaliteettia jossa aamulla heitetään tuttavallisesti työtovereille: paskaahan tämä on, mutta yritetään kestää yhdessä. Myönnetään ääneen työn vittumainen perusluonne, mutta samalla koetaan yhteisyyttä siitä, että vain työ on paskaa, emme me. Me käymme töissä, me emme ole työ. Työ hyväksytään pakkona, eikä sitä yritetäkään värittää ”unelmieni työpaikka” –sloganeilla. Tällainen mentaliteetti on raa´an todellinen eikä anna mahdollisuutta paeta kuvitelmiin. Toisaalta se antaa hyvät yöunet kun ei tarvitse elää valheessa, eikä tarvitse pelätä seuraavana työpäivänä odottavaa työpaikkateatteria. Töissä tarvitsee siis tehdä vain töitä, ei näyttelijäntöitä.

Tällainen työn halveksunta ei vaan sovi enää dynaamiseen nykyaikaan. Me olemme yhteisen Suomen asialla, yhteisen hyvinvointivaltion asialla, yhteisen tulevaisuuden asilla. Kaikki osallistuvat talkoisiin. Me tarvitsemme innovaatioita, luovuutta, motivaatiota. Me tarvitsemme positiivista pöhinää! Meillä ei ole ongelmia, meillä on haasteita!

Meillä ei todellakaan saa haukkua työtä, vaan on ylistettävä sitä. Kiitos tästä kärsimyksestä, milloin pääsen vuorotteluvapaalle lataamaan akkuja jotta olen sitten vuoden päästä entistä tehokkaampi, innokkaampi ja ideoita täynnä? Vuorotteluvapaankin todellinen motiivi naamioidaan akkujen lataamiseksi, työhön valmentautumiseksi.

Harva uskaltaa enää kertoa vetävänsä duuniviikon jälkeen parin päivän umpikännit, sillä siitä saa työnvieroksujan maineen, ja työnvieroksuja vaihtuu nopeasti uuteen positiivariin joita aina nälkäinen työttömien reservi on pullollaan. Nykyduunari viettää viikonloput kuntoilun merkeissä, jotta sitten on pontevassa kunnossa kun maanantain ihanat haasteet jälleen koittavat. Vaihtoehtoisesti viikonloppuna voi myös tehdä palkattomia etätöitä. Jonkunhan nekin on tehtävä. Ja se joku joka ne tekee, muistaa varmasti muille sitä ääneen voivotella ettei vaan pääse orjantappurakruunu vaihtamaan omistajaa.

Puhe. Vaikka työ olisi samaa paskaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten, samaa vittumaista elämänsä parhaan ajan myymistä pilkkahintaan jollekin nilkille, joka ansaitsee muiden aherruksella tuhatkertaisen tilin, siitä pitää nykyään puhua eri lailla. Enää ei sovi sanoa työtään paskaksi, sillä pitää olla motivoitunut innovoija. Vaikka työ olisikin paskaa, pitää oppia puhumaan nykyajan työpuhetta: ”teen juuri sitä työtä mitä olen aina halunnut tehdä”.

Todellisuudessa tämä ”työ mitä on aina halunnut tehdä” aiheuttaa vain tuskaa, kärsimystä ja surua. Jopa siihen asti, että on päästävä vuodeksi vuorotteluvapaalle. Jotta sitten jaksaa seuraavat kymmenen vuotta, muuttaa ongelmia haasteiksi, paskaa konvehdiksi.

Ei ihme jos vuorotteluvapaa houkuttaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti