perjantai 7. maaliskuuta 2014

Liian kallis mainos


Stora Enso käyttää lapsityövoimaa Pakistanin tuotannossaan (HS 7.3.2014). Yhtiön Suomen-maajohtaja Lauri Peltola: "Sitä ei kukaan voi kiistää, että toimitusketjun loppupäässä ei olisi lapsityövoimaa. Sitä on. Kun päästään toimitusketjun loppuun, monen portaan päässä yhteisyrityksestämme voi olla yhtenä päivänä nolla lasta töissä ja sitten seuraavana päivänä viisi lasta töissä."

Stora Enso ei aio kuitenkaan vetäytyä pois Pakistanista, sillä jos lapsien tekemää jätepaperin keräystä ei olisi, olisivat viisivuotiaat tytöt prostituoituina kadulla. Stora Enso onkin paikalla hyväntekijänä? Lisäksi yhtiö on mukana eri säätiöissä ja organisaatioissa joiden tehtävänä on yrittää vähentää lapsityövoimaa ja muuttaa aikuisten ajattelutapaa koulutuksesta.

Onhan se suloista kun länsimainen yhtiö on hyväntekeväisyyssyistä Pakistanissa. Yhtiö joka jo Pakistaniin mennessään tiesi lapsityövoiman käytöstä.

Oikea syy miksi rutiköyhään Pakistaniin joku haluaa yrityksensä perustaa, on kuitenkin raha. Ne maat jotka ovat erittäin köyhiä, tarjoavat halvinta työvoimaa, nollatason työehdot ja minimaalisen verotuksen. Parhaimmillaan ne tarjoavat lapsityövoimaa, joka on sitä kaikkein halvinta. Siksi yritykset näihin maihin menevät. Eivät ne sinne mitään prostituoituja mene pelastamaan.

Tottakai hyvään yritysstrategiaan kuuluu, että maine pitää olla puhdas. Siksi tämä köyhässä maassa miljardeja tahkoava firma voi hyvin sijoittaa mittaviakin summia erilaisiin yhteisöhankkeisiin joiden todellisena tehtävä on toimia sumuverhona, jonka takana yhtiö voi lypsää kaiken irti ”auttamistaan” ihmisistä. Kaiken lisäksi, tällaiset hankkeet maksavat promillen siitä voitosta minkä yhtiö takoo juuri näiden epäkohtien olemassaolon vuoksi. Mainos on siis kaiken lisäksi erittäin edullinen.

Jos Stora Enso oikeasti haluaisi toimia työvoimaa kunnioittavilla keinoilla, se voisi avata tehtaansa vaikkapa Suomeen. Mutta kun täällä suomessa on niin kallista. Pitää maksaa kohtuullista palkkaa ja pitää pitää huoli etteivät työntekijät joudu työskentelemään epäinhimillisissä oloissa epäinhimillisillä säännöillä, ja verojakin pitäisi maksaa. Se on niin kallista ettei sillä pärjää globaalissa kilpailussa. Ja kun tässä globaalissa kilpailussa kaikki muutkin yritykset metsästävät sitä halvinta, mikä nyt sattuu samaan aikaan olemaan myös ihmisoikeuksien vastaista, niin ei kai se nyt ole niin moraalitonta vähän lapsityövoimaa käyttää, kun muutkin kerta. Ja eivät sitten myy lapset persettä kadulla kun tekevät kymmentuntista päivää Stora Enson piikkiin kaatopaikalla. Että reiluuden nimessä. Ja että tässä osallistutaan tällaiseen hankkeeseen minkä tehtävänä on muuttaa tätä Pakistanilaista yhteiskuntaa parempaan suuntaan. Toki jos se oikeasti sattuu muuttumaan parempaan suuntaan, ihmisten kannalta, niin Stora Enso lähteekin Afrikkaan, koska Pakistanista on tullut tässä globaalissa kilpailussa liian kallis paikka kun pitää kaikenlaisia huor… lasten oikeuksiakin huomioida ja se nostaa työvoimakustannusten hintaa.

Globaali kilpailu nyt vain on tällaista? Jos ei aio toimia näillä pelikentillä, ei voi toimia lainkaan, ei pärjää kilpailussa. Jos ei lähde yhtiö Pakistaniin, on yhtiön saatava toimintaedellytykset kuntoon jossain muussa maassa. Kenties Suomessa?

”Meillä ei ole varaa tällaiseen palkkatasoon”. "Meillä ei ole varaa tällaiseen hyvinvointivaltioon”. ”Meillä ei ole varaa tällaiseen sosiaaliturvaan”. ”Meillä ei ole varaa tällaiseen vanhustenhuoltoon”.

No ei kai meillä ole, jos vertailukohta haetaan Pakistanista. Ja sehän haetaan. Suomen kaltaisessa maassa toimiessaan yritys voisi aidosti mainostaa olevansa ihmisoikeuksien puolella, lapsityövoimaa vastaan, mutta se on aivan liian kallis mainos.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti