lauantai 14. syyskuuta 2013

Karamellipussi

Iltapäivälehdessä kirjoitettiin ihmisestä, joka oli närkästynyt Dumle-pussista. Tarkkaan ottaen pussin sisällön epätasaisuudesta. Pussissa pitäisi olla sekaisin muutamaa eri karkkityyppiä, mutta yhtä tiettyä, lakritsia, oli vain yksi kappale. Huijausta!

No, hauska juttuhan tuo on ja kyllä siitä sopiikin irrotella keskustelupalstoilla. Tässäkö ovat meidän ongelmamme, liian vähän lakritsikaramelleja?

En tiedä eri karamellien kalleuseroista mitään, mutta yksilakritsinen karkkipussi saattaa silti kertoa enemmän kuin vain sen, että osa meistä on vittumaisia inisijöitä.

Nimittäin. Jos sattuu olemaan niin, että lakritsi on kallein noista muutamista eri namulajeista, ei valittaja välttämättä olekaan pelkkä valittaja. Se että kalleinta ainesosaa on aina vähiten tuotteessa, ei ole mitään sattumaa. Sattumaa on se, jos sitä on eniten. Harva se päivä saa lukea lehdistä miten milloin myslipaketissa, milloin pakastevihanneksissa on ”sattumoisin” vähiten sitä kalleinta tuotetta. Siitäkin huolimatta, että mainokset ja jopa tuoteselosteet antavat ymmärtää kunkin eri raaka-aineen olevan suhteellisen tasa-arvoisesti edustettuna. Sitten oli vain jostain syystä käynyt pakkaamolla joku pikku hassi ja perunaa oli eniten, parsakaalia vähiten. Hups, tekevälle sattuu.

Vaan kun ei satu. Tekevälle ei satu yhtään mitään. Kaikki on hyvin harkittua.

On päivänselvää että elintarviketeollisuuden keskeisin päämäärä on tuottaa maksimaalinen määrä rahaa omistajilleen. Eikä siinä edes ole mitään väärää, se on reilua kapitalismia. Millä keinoin tätä päämäärää sitten jahdataan, se ei välttämättä olekaan kovin reilua, eikä aina edes kapitalismia.

Ei ole reilua mainostaa tasalaatuista pähkinäsekoitusta, jos tarkemmin katseltuna halvimmat pähkinät ovat aina yliedustettuina. Jos pakkausteknisistä syistä tasalaatuisuutta ei voida taata, miksi sitten annetaan kuluttajalle harhauttava mainoskuva moisesta ja vielä tärkeämpää, miksi sitten aina sattuu käymään niin, että juuri kalleimmat tuotteet ovat aliedustettuina ja halvimmat puolestaan yliedustettuina? Ei se ole mitään sattumaa, se on kieroilua.

Vielä ronskimpaa kieroilua, paremminkin ehkä vaarallista valehtelua ja väärentelyä, on terveellisyysmainonta. Elämme vähärasvaisuuden aikaa. Miksi? Koska se on terveellistä? Tuskin. Vähärasvaisuus on terveellistä vain, koska se on samalla halvempaa elintarviketeollisuudelle, ja sitä kautta tuotteiden katteet puolestaan suurempia. Jos rasva olisi halpaa, se olisi myös elintarviketeollisuuden mielestä terveellistä. Kyllähän kaikki tietävät että parsakaali on terveellisempää kuin peruna, mutta jos näistä tuotteista tehtäisiin valmispussi, olisi peruna aina yliedustettuna.

Ajatusleikki: minulla on litra maitoa, siinä on 300 grammaa rasvaa. Saan sen myytyä kahdella eurolla. Jos poistan maidosta 290 grammaa rasvaa ja lisään tilalle vettä, voin myydä edelleen maidon kahdella eurolla, varsinkin jos perustelen muutoksen rasvan poiston terveellisyydellä. Jos saan lisäksi terveysviranomaiset ja poliitikot tukemaan terveystarinaani, on menestys taattu. Sen jälkeen voin käyttää 290 gramman rasvakasan johonkin toiseen tuoteeseen ja myydä senkin voitolla. Ja koska rasva on vaarallista, voin laimentaan 290 gramman rasvakasan useaksi eri tuotteeksi joiden pääraaka-aineeksi laitan vettä, tai muuta lähes ilmaista, ja myyn kaiken terveellisenä. Ja tämän saan tehdä vielä viranomaisten ja poliitikkojen suosittelemana, istuvathan he sattumoisin kaikki firmani hallituksessa. Tämän sattuman todennäköisyys on kutakuinkin sama kuin halvimpien ainesosien yliedustussattuma vihannessekoituksessa. 

Nykyään varsinkin eläinrasva on epäterveellistä, kasvirasva puolestaan lähes välttämätöntä ihmiselle. Tämä ei tietenkään liity siihen, että kasvirasva on elintarviketeollisuudelle paljon halvempaa, säilyvämpää ja siitä pystyy tarvittaessa muokkaamaan mitä vaan. Tulevaisuudessa sitä käytetään luultavasti talojen perustuksissa, niin monimuotoista se on, ja halpaa! Ja kaikkien yllätykseksi, näyttäisi olevan myös erittäin terveellistä.

Toki elintarviketeollisuus myös parantaa tapojaan. 

Sokeri on havaittu epäterveelliseksi! Ihan totta, näin on päässyt tutkimuksissa käymään ja asian vuoksi ollaan muokkaamassa jo uusia verojakin. Veroja jotka nostavat sokeria sisältävien tuotteiden hintaa.

Tämä on kyllä hyvä juttu. Tähän asti kaikki mikä on sisältänyt vähän rasvaa, mutta kilon sokeria, on ollut kevyttuote, eli helvetin terveellinen tuote. Se että sokeri on sata kertaa rasvaa halvempaa ja samalla peittää rasvattomuuden aiheuttamaa mauttomuutta, ei liity asiaan. Onneksi kuitenkin viimeaikaiset tutkimukset ovat kertoneet sokerin olevan epäterveellistä ja elintarviketeollisuus onkin tarttunut tähän kansanterveydelliseen haasteeseen tarmokkaalla otteella. Asiaan ei liity mitenkään se, että sokeriakin halvempaa on makeuttaa tuotteet jollakin makeutusaineella joka on valmistettu jostain jota ei ole koskaan tutkittu, tai jos on tutkittu, niin ei ole selvää näyttöä, mistään, tai asiaa täytyy vielä tutkia toiset 40 vuotta, tai että kun siinä ei ole kaloreita niin se ei voi olla mitenkään haitallista tai... 

Oletteko muuten lukeneet tutkimuksista joiden mukaan myös liha on vaarallista, aiheuttaa syöpää ja kaikkea? Asiaan ei varmasti liity mitenkään se, että liha on kalliimpaa kuin kasvikset, ja että esimerkiksi soija, jolla voi korvata maailmassa lähes kaiken lihasta lentokoneiden pinnoitusmateriaaleihin ja huonekaluihin, sattuu olemaan yksi maailman viljellyimmistä, muokattavimmista ja halvimmista kasveista.

Joskus vain ihmettelen, miksi minulla on kulmahampaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti