No, hauska juttuhan tuo on ja kyllä siitä sopiikin irrotella
keskustelupalstoilla. Tässäkö ovat meidän ongelmamme, liian vähän
lakritsikaramelleja?
En tiedä eri karamellien kalleuseroista mitään, mutta yksilakritsinen
karkkipussi saattaa silti kertoa enemmän kuin vain sen, että osa meistä on
vittumaisia inisijöitä.
Nimittäin. Jos sattuu olemaan niin, että lakritsi on kallein noista
muutamista eri namulajeista, ei valittaja välttämättä olekaan pelkkä
valittaja. Se että kalleinta ainesosaa on aina vähiten tuotteessa, ei ole
mitään sattumaa. Sattumaa on se, jos sitä on eniten. Harva se päivä saa lukea
lehdistä miten milloin myslipaketissa, milloin pakastevihanneksissa on ”sattumoisin”
vähiten sitä kalleinta tuotetta. Siitäkin huolimatta, että mainokset ja jopa
tuoteselosteet antavat ymmärtää kunkin eri raaka-aineen olevan suhteellisen tasa-arvoisesti
edustettuna. Sitten oli vain jostain syystä käynyt pakkaamolla joku pikku hassi
ja perunaa oli eniten, parsakaalia vähiten. Hups, tekevälle sattuu.
Vaan kun ei satu. Tekevälle ei satu yhtään mitään. Kaikki on hyvin
harkittua.
On päivänselvää että elintarviketeollisuuden keskeisin päämäärä on
tuottaa maksimaalinen määrä rahaa omistajilleen. Eikä siinä edes ole mitään
väärää, se on reilua kapitalismia. Millä keinoin tätä päämäärää sitten
jahdataan, se ei välttämättä olekaan kovin reilua, eikä aina edes kapitalismia.
Ei ole reilua mainostaa tasalaatuista pähkinäsekoitusta, jos tarkemmin katseltuna
halvimmat pähkinät ovat aina yliedustettuina. Jos pakkausteknisistä syistä
tasalaatuisuutta ei voida taata, miksi sitten annetaan kuluttajalle harhauttava
mainoskuva moisesta ja vielä tärkeämpää, miksi sitten aina sattuu käymään niin,
että juuri kalleimmat tuotteet ovat aliedustettuina ja halvimmat puolestaan
yliedustettuina? Ei se ole mitään sattumaa, se on kieroilua.
Vielä ronskimpaa kieroilua, paremminkin ehkä vaarallista valehtelua ja
väärentelyä, on terveellisyysmainonta. Elämme vähärasvaisuuden aikaa. Miksi?
Koska se on terveellistä? Tuskin. Vähärasvaisuus on terveellistä vain, koska se
on samalla halvempaa elintarviketeollisuudelle, ja sitä kautta tuotteiden
katteet puolestaan suurempia. Jos rasva olisi halpaa, se olisi myös elintarviketeollisuuden
mielestä terveellistä. Kyllähän kaikki tietävät että parsakaali on
terveellisempää kuin peruna, mutta jos näistä tuotteista tehtäisiin valmispussi, olisi peruna aina yliedustettuna.
Ajatusleikki: minulla on litra maitoa, siinä on 300 grammaa rasvaa. Saan
sen myytyä kahdella eurolla. Jos poistan maidosta 290 grammaa rasvaa ja lisään
tilalle vettä, voin myydä edelleen maidon kahdella eurolla, varsinkin jos
perustelen muutoksen rasvan poiston terveellisyydellä. Jos saan lisäksi
terveysviranomaiset ja poliitikot tukemaan terveystarinaani, on menestys
taattu. Sen jälkeen voin käyttää 290 gramman rasvakasan johonkin toiseen
tuoteeseen ja myydä senkin voitolla. Ja koska rasva on vaarallista, voin
laimentaan 290 gramman rasvakasan useaksi eri tuotteeksi joiden
pääraaka-aineeksi laitan vettä, tai muuta lähes ilmaista, ja myyn kaiken
terveellisenä. Ja tämän saan tehdä vielä viranomaisten ja poliitikkojen
suosittelemana, istuvathan he sattumoisin kaikki firmani hallituksessa. Tämän
sattuman todennäköisyys on kutakuinkin sama kuin halvimpien ainesosien
yliedustussattuma vihannessekoituksessa.
Nykyään varsinkin eläinrasva on epäterveellistä, kasvirasva puolestaan lähes välttämätöntä ihmiselle.
Tämä ei tietenkään liity siihen, että kasvirasva on elintarviketeollisuudelle
paljon halvempaa, säilyvämpää ja siitä pystyy tarvittaessa muokkaamaan mitä
vaan. Tulevaisuudessa sitä käytetään luultavasti talojen perustuksissa, niin
monimuotoista se on, ja halpaa! Ja kaikkien yllätykseksi, näyttäisi olevan myös
erittäin terveellistä.
Toki elintarviketeollisuus myös parantaa tapojaan.
Sokeri on havaittu epäterveelliseksi! Ihan totta, näin on päässyt
tutkimuksissa käymään ja asian vuoksi ollaan muokkaamassa jo uusia verojakin.
Veroja jotka nostavat sokeria sisältävien tuotteiden hintaa.
Tämä on kyllä hyvä juttu. Tähän asti kaikki mikä on sisältänyt vähän
rasvaa, mutta kilon sokeria, on ollut kevyttuote, eli helvetin terveellinen
tuote. Se että sokeri on sata kertaa rasvaa halvempaa ja samalla peittää
rasvattomuuden aiheuttamaa mauttomuutta, ei liity asiaan. Onneksi kuitenkin
viimeaikaiset tutkimukset ovat kertoneet sokerin olevan epäterveellistä ja
elintarviketeollisuus onkin tarttunut tähän kansanterveydelliseen haasteeseen
tarmokkaalla otteella. Asiaan ei liity mitenkään se, että sokeriakin halvempaa
on makeuttaa tuotteet jollakin makeutusaineella joka on valmistettu jostain
jota ei ole koskaan tutkittu, tai jos on tutkittu, niin ei ole selvää näyttöä,
mistään, tai asiaa täytyy vielä tutkia toiset 40 vuotta, tai että kun siinä ei
ole kaloreita niin se ei voi olla mitenkään haitallista tai...
Oletteko muuten lukeneet tutkimuksista joiden mukaan myös liha on
vaarallista, aiheuttaa syöpää ja kaikkea? Asiaan ei varmasti liity mitenkään se,
että liha on kalliimpaa kuin kasvikset, ja että esimerkiksi soija, jolla voi
korvata maailmassa lähes kaiken lihasta lentokoneiden pinnoitusmateriaaleihin ja
huonekaluihin, sattuu olemaan yksi maailman viljellyimmistä, muokattavimmista
ja halvimmista kasveista.
Joskus vain ihmettelen, miksi minulla on kulmahampaat.
Joskus vain ihmettelen, miksi minulla on kulmahampaat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti