tiistai 15. maaliskuuta 2016

Demokratian tukipilarit

Luin Yle:n nettisivuilta uutisen jossa valotettiin kilpailukykysopimuksen (ent. yhteiskuntasopimus) syitä ja seurauksia. Tässä linkki uutiseen, joskin se löytyy myös kokonaisuudessaan kirjoituksestani.

Koska uutisessa on useampikin kieroilu, harhaanjohtaminen ja jopa suora valhe, käyn kirjoituksen kohta kohdalta läpi ja selvitän mitä siinä oikeastaan sanotaankaan.

ALLEKIRJOITTAISITKO SINÄ KILPAILUKYKYSOPIMUKSEN? YLE HALUAA TIETÄÄ KANSAN MIELIPITEEN.

Työmarkkinajohtajat ja maan hallitus hierovat parhaillaan lähes jokaista suomalaista koskevaa kiisteltyä sopimusta. Lue, mitä sopimus omalta kohdaltasi merkitsisi - ja allekirjoita tai hylkää se itse!

SOPIMUKSEN TAUSTAA

Kilpailukykysopimuksella halutaan parantaa suomalaisen työn ja yritysten kilpailukykyä. Paremman kilpailukyvyn toivotaan lisäävän talouskasvua ja luovan kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja.

Väestö ikääntyy, eikä hyvinvointipalveluihin ole pian nykymuodossaan enää varaa. Sopimuksen tavoite on helpottaa hyvinvointipalveluista suoriutumista.


Huomio kiinnittyy lauseeseen: ”väestö ikääntyy eikä hyvinvointipalveluihin ole pian nykymuodossaan enää varaa”. Tässä on se ongelma, että kyseessä on mielipide, ei fakta. Se että hyvinvointipalveluihin ei ole enää varaa, on vain yksi näkemys. Myös vastakkaisia näkemyksiä löytyy. Sitä kutsutaan politiikaksi. Toki ymmärrän jos asia halutaan esittää faktana, koska silloin siitä ei voi enää järkevästi kiistellä. Asia olisi pitänyt kuitenkin ilmaista samalla tavalla kuin muutkin epävarmat arviot tai mielipiteet: toivotaan lisäävän talouskasvua, tavoite on helpottaa hyvinvointipalveluista suoriutumista.

MITÄ SAAN?

Jos hyväksyn sopimuksen, hallitus peruuttaa 1,5 miljardin euron leikkaukset ja veronkorotukset. Se ei muuta helatorstaita ja loppiaista palkattomiksi vapaapäiviksi, leikkaa sairausajan palkkaa ja lomarahaa, eikä lyhennä pitkiä vuosilomia.

Maksan todennäköisesti saamastani palkasta nykyistä vähemmän veroja.

Jos saan potkut tuotannollisista ja taloudellisista syistä yli 30 työntekijän yrityksessä, ja jos olen ollut yrityksessä töissä yli viisi vuotta, saan koulutusrahan ja kuusi kuukautta jatkuvan oikeuden työterveyspalveluihin.


Onpa tämä ”saaminen” aika kummallista. Ainoa mitä tässä ”saa”, on todennäköisesti pienempi veroprosentti. Ja hallituksen aikaisempien ”ei leikata koulutuksesta” –lupausten jälkeen voin kuvitella mitä tämä todennäköisesti-sana tulee todennäköisesti tarkoittamaan…

Mahdollisen veronalennuksen lisäksi saan oikeuden työterveyspalveluihin jos saan potkut? No sepä kliffaa. Mihinkä sellaisia palveluita tarvitsee kun meillä on julkinen terveydenhuolto kaikille, myös työttömille? Ai niin, julkinen terveydenhuoltohan on säästämällä (yksityistämällä) ajettu niin huonoon kuntoon, että työterveyshuolto kuulostaa jo lottovoitolta. Tuleeko mieleen amerikkalaiset elokuvat missä työntekijälle on ensisijaisen tärkeää sairausvakuutus tai työnantajan maksama terveydenhuolto? Miksihän moinen? Koska toista vaihtoehtoa ei käytännössä enää ole, tai se on julmetun kallis. Mihin suuntaan olemmekaan yhteiskuntana matkalla?

No ei tässä vielä kaikki: myöskään palkallisia vapaita ei muuteta palkattomiksi, sairausajan palkkaa ei leikata, lomarahaa ei leikata. Eiväthän nämä ole mitään saamisia? Asioita ei vain tehdä. Mistä lähtien se, että uhkauksia ei toteuteta, on muuttunut saamiseksi? Ei voi liian usein muistuttaa, että kielen keskeinen tehtävä on manipuloida todellisuutta. Tässä täydellinen esimerkki siitä. Jos sopimus tulee voimaan, saan eisaata. Vau. Saan palkinnoksi toteutumattoman todellisuuden. Se on kyllä konkreettisin saaminen mitä koskaan olen saanut.

Kaiken kukkuraksi, jos sopimus toteutuu, en saa 1,5 miljardin leikkauksia ja veronkorotuksia? Eli jälleen kerran, saan ensaata. Joku kutsuisi tällaista kielenkieroilua kiristykseksi. Mutta onneksi meillä se on saamista. Oliko ne kissat jotka kiitoksella eli?

MITÄ MENETÄN

Jos olen kokopäiväinen työntekijä, sitoudun tekemään vuodessa 24 tuntia, eli noin kolme työpäivää, enemmän töitä.

Sosiaalivakuutusmaksujani ja työttömyysvakuutusmaksujani kasvatetaan asteittain.

Jos olen valtion, kunnan, kirkon, Kelan, Kevan tai Suomen Pankin työntekijä, lomarahojani leikataan 30 prosentilla.

Vuonna 2017 palkkoja ei koroteta. Jos vienti ei ala jatkossa vetää, palkankorotuksiakaan ei heru.


Aika erikoista tuo ”jos olen valtion, kunnan, kirkon, Kelan, Kevan tai Suomen Pankin työntekijä, lomarahojani leikataan 30 prosentilla”. Nimittäin juuri edellisen Mitä saan –otsakkeen alla lukee selkeästi, että lomarahoja ei nimenomaan leikata jos sopimus hyväksytään.

Paitsi että leikataankin jos kuuluu tiettyyn ryhmään, ryhmään joka ei varsinaisesti ole mikään kovin marginaalinen. Valtion, kunnan, kirkon, Kelan, Kevan, tai Suomen Pankin työntekijät. En jaksa käydä etsimässä tilastoja, mutta ihan lonkalta voinen heittää, että kyseessä on useampi satatuhatta työntekijää.

Ei ole kyllä kierompaa tapaa ”uutisoida” sopimuksesta:

MITÄ SAAN? (jos sopimus astuu voimaan)

- Hallitus ei leikkaa lomarahaa

MITÄ MENETÄN (jos sopimus astuu voimaan)

- Hallitus leikkaa lomarahaa valtion, kunnan, kirkon, Kelan, Kevan tai Suomen Pankin työntekijöiltä.

Eivätkö valtion tai kuntien työntekijät ole enää työntekijöitä, tai ihmisiä?

Miksi kukaan työntekijä vastaisi tähän kyselyyn kyllä? Ai niin:

1. jos et vastaa kyllä, me hoidamme kostoksi pakkoleikkauksilla tilanteesi vielä huonompaan jamaan.

2. meillä ei ole muita vaihtoehtoja, sillä nämä eivät ole mitään arvovalintoja, tämä ei ole mitään arvopolitiikkaa, vaan täysin kylmiin faktoihin perustuva matemaattinen totuus.

Eipä sillä, ei tällä kyselyllä toki mitään kyselymerkitystä olekaan. Sen tarkoituksena on antaa vaikutelma että ihmiset hölmöine vastauksineen olisivat jotenkin mukana tässä demokratiassa, sekä ohjata ihmisten ajattelua oikeaan (hallituksen) suuntaan siten, että kaikki luulevat tämän olevan ainoa mahdollisuus ja totuus.

Sellaisissa raameissa on helpompi toteuttaa ihan mitä vaan.

Hienoa Yle. Hetki sitten suurten suomalaisten medioiden päätoimittajat julkaisivat yhteisen kannanoton luotettavan median puolesta. Kannanotossa on mm. seuraava kappale: ”Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta. Aiomme vastaisuudessakin olla demokratian ja sananvapauden tukipilareita, osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa. Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas.”

Demokratian tukipilarit my ass.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti